Een netwerkversie van Snap wordt geïnstalleerd op een server, waarbij elke gebruiker een clientversie zal activeren op een werkstation, dat verbonden is met de server.

Wanneer je een netwerk versie van Snap Surveys installeert, moet je:

1. Snap installeren op de netwerk server, met de juiste licentiecodes
  2. De installatiefolder delen, met read, write en execute rechten
  3. Snap installeren vanop de server op elk werkstation waar Snap op zal gebruikt worden, of op een client die een Snap scherm aan een user geeft)

Voer je een update of herinstallatie op de server uit, dan moet je zorgen dat alle gebruikers uit het programma zijn uitgelogd, alvorens het proces te starten.

Snap op een server installeren

Je hebt de software op een CD of via een downloadlink ontvangen

1. Voer het bestand snap11setup.exe uit of
    Voer de Snap CD in in de CD speler van de server. Indien het welkomstscherm niet automatisch verschijnt na het invoeren van de CD rom, voer dan het bestand snap11setup.exe uit op de CD.
  2. Klik [Next] om verder te gaan
    De Snap licence agreement wordt getoond. Je kan enkel verder gaan indien je de licentievoorwaarden aanvaardt [Yes]. Selecteer je [No] dan wordt de installatie beëindigd.
  3. Voer de installatiecode in die je ontving van Snap. Heb je meer dan één code, dan kan je een van deze codes invoeren. Je kan de andere altijd later tijdens het proces invoeren.
    Indien je geen installatiecode invoert, of indien de code niet juist is, zal een evaluatieversie van Snap worden geïnstalleerd
  4. De server stoont een lijst van licenties die beschikbaar zijn, inclusief degene die op dit moment wordt geïnstalleerd. Is dit de eerste (of enige) Snap licentie, dan is dit de enige die wordt getoond.
    10 network installation: change license

Mogelijk wil je meer dan één licentie installaeren. Bijvoorbeeld : je hebt drie werkstations die alledrie de volledige versie van Snap Professional moeten krijgen, én een werkstation met Snap Desktop. Elk type werkstation moet geïnstalleerd worden als een aparte licentie, en heeft dus een aparte installatie code.

Om meer licenties toe te voegen, klik je op  [Add]. Voor elke nieuwe licentie die je wil toevoegen, word je gevraagd om de 20-karakters tellende installatiecode in te voeren. Een standaard naam voor de licentie verschijnt, bvb.  “Internet”. Je kan deze wijzigen indien nodig.

Het paswoord is optioneel, maar indien je er één invoert, dan wordt dit gevraagd tijdens het installatieproces op de individuelen werkstations.

De [Modify] optie laat je toe om de instellingen voor een bestaande licentie te wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld om de naam of het paswoord te wijzigen

Eenmaal je alle licenties hebt ingevoerd, klik [Next].

1. Bevestig nu de folder waar Snap software moet geïnstalleerd worden. Gebruik [Browse] om de standaard locatie te wijzigen. Eenmaal de juiste locatie geselecteerd, klik [Next].
  2. Geef aan welke componenten je wil installeren:
    • Program Files: dit is de software die moet worden geïnstalleerd
    • Sample Surveys: voorbeeldenquêtes om je te helpen sneller van start te gaan, en de Demographics en Lifestyles SurveyPaks (bibliotheken/sets met standaard vragen)
    • Images: afbeeldingen om de layout van vragenlijsten, grafieken en tabellen te verbeteren
  3. Klik [Next]
  4. In het volgende scherm volgt een bevestiging van elke licentie die wordt geïnstalleerd. Controleer de schijflocatie (het kan zijn dat je naar beneden moet scrollen om dit te zien), en de naam van élke licentie
    Wil je de bestandslocatie nog wijzigen, klik dan [Back] om terug te keren naar het vorige scherm. Je kan ook de licentie wijzigen, na het afronden van de installatie.
    Wanneer alle details correct zijn, klik [Next] om de installatie te starten.
  5. Het voortgangsscherm verdwijnt automatisch eens de installatie klaar is. Klik NIET op [Cancel] tenzij je de installatie wil annuleren
  6. Een bevestiging verschijnt om te bevestigen of de installatie goed is uitgevoerd. Klik [Finish] om de installatie te sluiten.

Instellen van de client toegangsrechten

Stel de netwerk toegangsrechten in:

Folder/File

Permissions required

Use

Volledige Snap network folder en sub-folders

Read & Execute

Voor de installatie van de werkstations en om de applicatie te draaien

\licences\sub-folder

Read, Write & Execute

Voor de installatie van de werkstations en om de applicatie te draaien

Snap11.exi

Read, Write & Execute

Enkel tijdens de netwerkinstallatie

Werkstations toevoegen aan een netwerkinstallatie

Eenmaal Snap is geïnstalleerd op de server, kan je de software installeren op de netwerkstations (of server clients), volgens de licentievoorwaarden.

Heb je een vast aantal gebruikslicenties, dan is het aantal werkstations waarop je Snap installeert beperkt. Eenmaal de limiet werd bereikt, zijn verdere installaties onmogelijk, tenzij je Snap verwijderd van één of meer werkstations. De gebruiker is "vast" aan één enkel werkstation en zegt iets in de volgende zin:

Snap Professional Network Edition
5 Fixed Users, with ToolKit and Advanced Statistics Modules

Heb je een "concurrent" user licentie, dan kan je Snap installaren op zoveel werkstations als je wil, maar je kan slechts een maximum aantal werkstations simultaan gebruiken. Eenmaal de limiet bereikt, moet één gebruiker Snap afsluiten alvorens een andere gebruiker Snap kan openen. Een Concurrent user licentie zegt iets in de volgende zin:

Snap Professional Network Edition
5 Users, with ToolKit and Advanced Statistics Modules

Snap installeren op een werkstation, vanop een serverlocatie

1. Op het werkstation, gebruikmakend van Windows Explorer, navigeer je naar de gedeelde folder, die gecreëerd werd tijdens de installatie op de server. Localiseer de folder netsetup en voer het bestand setup.exe uit (dubbelklik erop)
  2. De Snap installatiewizard start met een welkomstscherm. Klik [Next] om verder te gaan.

Het volgende scherm toont de software licentie overeenkomst. Je mag enkel verdergaan indien je akkoord gaat met de voorwaarden in de licentieovereenkomst

3. Snap vilt je usernaam en firmanaam aan, gebaseerd op de instellingen die zijn opgeslagen op je werkstation. Je kan deze wijzigen, maar dit wijzigt de instellingen op je werkstation niet. Snap gebruikt deze informatie niet. Indien andere mensen je werkstation gebruiken, en je niet wil dat zij toegang hebben tot Snap, selecteer dan de optie "Only for me”.
  4. Indien meer dan 1 licentie beschikbaar is, zal een scherm als volgt verschijnen:

11 Network install choice of licence

Selecteer de licentie die je wil installeren. Indien een paswoord werd toegepast op deze licentie tijdens de server installatiestap, zal je verzocht worden een paswoord in te voeren.

Indien enkel één serverlicentie beschikbaar is voor installatie, zal het bovenstaande scherm niet verschijnen, en zal Snap ervan uitgaan dat je de enige beschikbare licentie wil installleren.

5. Specifieer waar Snap het programma (de applicatie) en de enquêtebestanden moet plaatsen. Klik [Browse] om de standaardinstelling te wijzigen.

Gebruik een lokale schrijf op je PC, bvb. de C-schijf, eerder dan een netwerklocatie. Het laatste kan de opstart van Snap vertragen. Deze instelling verhindert je niet om enquêtes op te slaan op een netwerklocatie.

Klik [Next]

Je wordt gevraagd welke onderdelen je wil installeren.

De vier opties zijn:

• Program Files: de software zélf, die moét worden geïnstalleerd
    • Sample Surveys: voorbeeldenquêtes en de referentie paks (bibliotheken met standaard vragensets)
    • Images: afbeeldingen om vragenlijsten, grafieken en tabellen te layouten.
    • User Guides: electronische versies van de handboeken

Deze opties zijn enkel beschikbaar indien ze ook bij de serverinstallatie werden geïnstalleerd.
      Klik [Next] to continue.
  6. Snap contains dictionaries to support the spell checking process. The language you specify will determine which dictionary is used by default. Note that you can change to a different dictionary at any time within Snap.

In Windows XP, Vista and Windows 7, Snap places a shortcut in the Start | Programs menu of Windows to facilitate start up of the application. You can select the location of this shortcut from one of the folders listed or create a new one by typing its name in the space provided.

7. Click [Next] om verder te gaan

Het volgende scherm toont een lijst met opties.

10 Install: Other options

8. Vink de eerste optie aan om bestandstypes met Snap te associëren. DIt vertelt Windows dat bestanden met de extensie .adf en .mdf Snap bestanden zijn.

Bestanden associëren met een applicatie kan tijdsbesparend zijn. De enige reden om dit niet te doen zou zijn wanneer een andere applicatie ook bestanden zou gebruiken met de extensie .mdf of .adf. In dat geval kan Windows niet met zekerheid weten welke applicatie moet geopend worden, en open je elk bestand beter vanuit de correcte applicatie

9. Selecteer de opties om een Shortcut toe te voegen op het bureaublad of in het start menu en klik [Next].

Een bevestiging van het type licentie dat wordt geïnstalleerd verschijnt op het volgende scherm.

10 Install copying files

10. Controleer de locatie en de naam van de licentie (het kan nodig zijn om naar beneden te scrollen om die te zien).
    • Zijn de details correct, klik dan [Next] om de installatie uit te voeren
    • Wil je de locatie of naam nog wijzigen, klik dan [Back]
  11. Je wordt op de hoogte gehouden van het installatieproces. Eenmaal voltooid, wordt het scherm automatisch gesloten. Klik enkel op  [Cancel] wanneer je de installatie wil afbreken.