Deze worksheet omschrijft hoe je een eenvoudig rapport kan creëren, dat opgebouwd is uit een titel, een inleiding, een analyse en een conclusie. We gaan ervan uit dat je al een analyse hebt gebouwd die je wil gebruiken in je rapport.

Je kan dit rapport zo veel uitdraaien als je wil, gebruik makend van de meest recente data, om zo een up-to-date rapport te verkrijgen. Eenmaal het rapport is opgemaakt op de gewenste manier, wordt het elke keer opnieuw gemaakt telkens je het "draait", waardoor de kans op fouten door kopiëren of knippen/plakken naar andere toepassingen wordt geminimaliseerd. Met andere woorden : je maakt updates van je rapport vanuit Snap, niet vanuit een andere toepassing.

Het rapport dat we hier behandelen wordt gebouwd in de crocodile enquête, die wordt meegeleverd met Snap.

Stap 1: De instructies bouwen

Deze stap toont je hoe je een nieuw rapport creëert en 3 instructies toevoegt om een titelpagina te bouwen

1. Klik Batches button in de Snap toolbar om het reports scherm te openen. Je zal 3 standaard rapporten zien staan : een questionnaire, summary en tables report --> deze worden door Snap zélf gecreëerd voor élk project dat je in Snap opzet.

Default reports in reports dialog

2. Klik New button om een nieuw rapport te maken. Standaard wordt een eerste Tailor Analysis instructie geplaatst in je rapportinstructies.
  3. Klik New button in het report dialoogscherm en selecteer Information in de drop-down lijst om een nieuwe Information instructie toe te voegen.
  4. Klik op het "next" tabblad.
  5. Klik [Insert] en selecteer Image… uit de optielijst.
  6. Klik [Browse] en selecteer een afbeelding. Het voorbeeld hieronder toont de crocodile banner Banner-Paper.gif.

Smart reporting: image of

7. Klik [OK] om de afbeelding toe te voegen, en klik nogmaals [OK] om de instructie te bewaren.
  8. Klik New button in het rapport dialoogvenster en selecteer Information om een nieuwe information instructie toe te voegen
  9. Voeg de titel voor je rapport toe in het tekstveld. Laat het veld Title leeg (dit is de titel van de Instructie). Pas de stijl van je titel aan door gebruik te maken van de format buttons. Het voorbeeld hieronder werd ingesteld op 28pt bold.

Information instruction with title

10. Klik [OK] om je titel te bewaren
  11. Klik New button in het rapport dialoogvenster en selecteer Page Layout in het drop-down menu
  12. Selecteer Start New Page en klik [OK]. Dit plaatst een pagina break in je rapport na de titelpagina

Printer layout dialog with start new document highlighted

13. Klik [OK] om de instructie te bewaren.

Stap 2: Content toevoegen aan je rapport

Deze stap toont je hoe je tekst en analyses kan toevoegen aan je rapport. Ook al kan je rechtstreeks analyses toevoegen aan een rapport, blijft het een goede praktijk om de analyses eerst te bouwen alvorens een rapport te maken. Zo kan je controleren of ze exact zijn wat je nodig hebt.

1. Klik New button in het report dialoogvenster en selecteer Information in de drop down om een nieuwe  Information instructie toe te voegen.
  2. Voeg wat tekst in, die je rapport omschrijft
  3. Klik [OK] om je inleiding te bewaren
  4. KlikNew button in het report dialoogvenster en selecteer Execute in het dropdown menu om een nieuwe Execute instructie toe te voegen.
  5. Klik Down button in het Execute dialoogvenster en selecteer AN14 (radar grafiek).

Restaurant report with 4 instructions

6. Klik [OK] om de instructie toe te voegen aan het rapport
  7. Klik Save button om het rapport te bewaren.

Stap 3: Het rapport "uitdraaien"

1. Klik Play/run button om het rapport te draaien (er wordt een PDF document gecreëerd).
  2. Het is best om je rapport eerst op je scherm te controleren, alvorens het naar een printer te sturen. Klik op de [Preview] button om het rapport op je scherm te bekijken.
  3. Klik op [OK] om het rapport te bekijken.
  4. Het rapport zou er ongeveer als volgt moeten uitzien

Smart reporting: image of

Je kan informatie zien tussen de laatste informatie instructie en de grafiek. Dit verschijnt automatisch, maar je kan dat ook verbergen door de Analysis Definition voor de grafiek te wijzigen.
  5. Klik Results window button op de Snap toolbar om het analysis scherm te openen
  6. Open AN15.
  7. Selecteer het tabblad Base/Labels.
  8. Vink de Reports Include opties uit (in dit voorbeeld stonden Description, Notes en Title aangevinkt).

analysis tailoring reports include callout

9. Klik [OK] om de wijzigingen op te slaan.
  10. Klik Play/run button in het report scherm en draai je rapport opnieuw.
  11. Uw rapport zal er nu als volgt uitzien:
    Smart reporting: image of

Wil je meer weten over de verschillende rapportinstructies, dan kan je hier terecht in de helpfiles: Types of report instructions.