Omdat smartphones een beperkte schermruimte hebben, een beperkte internetconnectie (tragere snelheid) en kleine toetsenborden, is het raadzaam om je enquêtes aan te passen indien je weet dat ze ook ingevuld zullen worden op smartphones.

Deze worksheet bespreekt enkele tips die je helpen om een betere enquête voor smartphones te ontwerpen.

Waar je aan moet denken bij het ontwerpen van een smartphone enquête

Ontwerp je een enquête specifiek voor smartphones, dan is het raadzaam om de layout van de enquête aan te passen. Je kan best vertrekken van een smartphone default template, die meegeleverd wordt met Snap.

Wat je wel moet doen:

• Nadenken over de schermbreedte waarop je enquête zal worden geraadpleegd
  • Beperk je enquête tot tien of minder vragen
  • Gebruik kleine afbeeldingen of helemaal geen afbeeldingen
  • Plaats 1 vraag op elke pagina (dit beperkt de noodzaak om te scrollen)
  • Verwijder de voortgangsbalk (dit vreet schermruimte op)
  • Wees bedachtzaam indien je afbeeldingen gebruikt voor je selectievakjes
  • De-activeer de titel op élke pagina
  • Kies navigatietoetsen die er mooi uitzien in een kleiner formaat
  • Overweeg het gebruik van data pickers
  • Controleer hoe je enquête eruit zal zien op verschillende telefoons en in verschillende browsers (tip : http://www.mobiletest.me/ is een goed vertrekpunt)

Wat je niet moet doen:

• Items gebruiken die veel geheugen vragen, zoals sliders, map controls en grote afbeeldingen (oudere toestellen hebben ook moeite om sliders of map controls correct weer te geven)
  • Veel vragen stellen, dit neemt veel tijd in beslag op een klein scherm
  • Veel open vragen stellen, waar je respondenten vraagt om vrije tekst in te vullen (dit vraagt ook veel moeite van de respondent)

Achtergrond

Enquêtes die over het internet worden verspreid, kunnen misschien wel op élk type scherm worden getoond, van een groots scherm tot een smartphone. Weet je vooraf op welk scherm/toestel de enquête zal getoond worden, pas dan de paginagrootte (page size) aan, zodat die overeenkomt met de breedte van het toestel

Het hieronder uitgewerkte voorbeeld toont hoe je de Activate enquête die wordt meegeleverd met Snap kan omvormen tot een enquête geschikt voor een smartphone. Om je eigen enquête aan te passen, moet je de inhoud van je enquête zélf controleren, en wijzigingen aanbrengen in de questionnaire properties.

De volgende stappen moet je doorlopen

In de vragenlijst zélf:

• Overweeg het gebruik van data pickers voor datum en tijd (deze nemen veel schermruimte in beslag maar kunnen helpen bij het invullen van de huidige tijd en datum, sneller dan via het toetsenbord op een smartphone)
  • Plaats een page break na elke vraag

In de layout properties:

• Wijzig de buttons naar symbolen, ipv tekst
  • Verwijder te titel op volgende pagina's
  • Verwijder de voortgangsbalk
  • Verwijder de proportionele edit boxen

In de page properties:

• Stel de paginagrootte in (indien je weet welk toestel respondenten zullen gebruiken)
  • Maak alles "single column"

Stap 1: Creëer een online editie op basis van het Smartphone default template

Opmerking : de afbeeldingen hieronder zijn verouderd, de principes zijn hetzelfde

1. Start Snap.
  2. Open de enquête die je op een smartphone wil tonen (dit voorbeeld gebruikt de Activate enquête)

New paper edition

3. Creëer een Snap WebHost editie. Klik  Editions and style templates button om het Editions and Style Templates dialoogvenster te tonen.
  4. Klik [New…] om een nieuwe editie te maken, en selecteer Web in het Publication Medium.
  5. Selecteer Snap Webhost
  6. Selecteer Load Style om een stijl te kiezen. Klik SBW: browse button en selecteer DefaultSmartphone.qsf in de lijst.
  7. Klik [OK]
  8. Klik [OK] om terug te keren naar het Questionnaire – Design Mode scherm. Je staat nu in je nieuwe editie, en zal zien dat de layout veel smaller is.

New paper edition

Stap 2: De vragenlijst controleren

1. Controleer of er tussen élke vraag een page break staat. Voeg page breaks toe waar nodig door een vraag te selecteren en op CTRL + SHIFT + B te klikken. Dit voegt een page break toe boven de geselecteerde vraag.

New paper edition

2. Controleer of er column breaks in je enquête staan. Je kan
    • ze omzetten naar paginabreaks door de eerste vraag te selecteren na de column break en CTRL+SHIFT+B te drukken
    • ze verwijderen door de eerste vraag nà de column break te selecteren en CTRL+SHIFT+A te drukken

Stap 3: Je vragenlijst publiceren en testen

1. Selecteer File | Publish.
  2. Selecteer Publish with Preview.
  3. Maak een nota van de bestandslocatie, zodat je straks je bestand kan uploaden naar WebHost
  4. De enquête wordt eerst getoond in een locale browser. Controleer op eventuele problemen zoals afbeeldingsgrootte maar vergeet niet dat je je enquête best nog eens nakijkt op een echte smartphone of op simulatiesites zoals http://www.mobiletest.me/
  5. Maak nog eventuele correcties en herpublish je enquête
  6. Laad de enquête op in Snap WebHost
  7. Test de uiteindelijke versie met de preview link op je smartphone of op http://www.mobiletest.me/

Changing the publishing settings when using your own styles

Wil je je eigen bestaande stijlen gebruiken, in plaats van een template, dan moet je de questionnaire properties zélf aanpassen.

1. Klik Questionnaire properties button om het Questionnaire Properties dialoogvenster te openen.
  2. Selecteer Layout in de linkerkolom
  3. Ontvink Use the first title as the main title on all

4. Klik op Designlinks onderaan het dialoogvenster

5. Klik op Select Design en kies een symbool in plaats van een tekst button. Klik OK

6. Kies de kleur die je wil gebruiken.

7. Deactiveer Use Progress Bar checkbox.
  8. Klik [OK] om je instellingen te bewaren.
  9. Selecteer Margins in de linkerkolom.
  10. Stel de marges in op een minimum. Stel het aantal kolommen in op 1

11. Indien je weet op welke toestellen je enquête zal geraadpleegd worden, kan je de paginabreedte instellen van dat specifieke toestel. Selecteer Page in de linkerkolom
  12. Stel de Width in.

QP: margins properties showing SWH with reduced margins and one column

Ben je niet zeker van de breedte van de toestellen, stel dan de breedte in op Fit to window.
    QP: section - page showing landscape sel
  13. Klik [OK] om de instellingen te bewaren.

Dit is een instructie die geschikt is indien je énkel een smartphone design wil maken. Wil je verschillende designs combineren om responsief design toe te passen dan kan je beter worksheet 104 raadplegen.