Snap levert verschillende templates voor Sliders die je kan gebruiken in je vragenlijsten. Soms kan het zijn dat deze niet exact zijn wat je nodig hebt. Deze worksheet legt uit hoe je één van de templates kan wijzigen om:

• de balk in de Slider langer te maken
  • het code label te tonen, eerder dan een afbeelding

Achtergrond

Sliders worden opgebouwd uit verschillende afbeeldingen en een aantal instructies om de afbeeldingen te laten overeenstemmen met de vraag. Een Slider template bevat al deze informatie in één .sld bestand. Om wijzigingen aan te brengen, moet je de informatie "uitpakken", de afbeeldingen bewerken, en ze terug in de Slider steken. Indien gewenst kan je de aanpassingen bewaren in een nieuwe template.

De Slider Control templates die worden meegeleverd zijn allemaal gebouwd op basis van een 5-staps beoordelingsschaal. Ze gebruiken de code labels Very Poor naar Very Good. Hieronder leggen we uit hoe je de afbeeldingen die gebruikt worden in de template kan wijzigen, en tonen we hoe templates zich aanpassen bij andere beoordelingsschalen.

Stap 1: Kies een template om van te starten

1. Open je enquête in  questionnaire mode questionnaire.
  2. Klik addom een nieuwe vraag te maken. Maak een single response vraaf met 10 antwoordcodes
    QD: single response question with ten codes
  3. Selecteer Show in de toolbar topics menu en selecteerAs Slider Control in de volgende dropdown lijst.
  4. Vink de Show box aan

QW ribbon: Show as slider control

5. Open de Slider Control wizard door te klikken op [Slider Control] in de toolbar, of door te dubbelklikken op de grijze zone.
  6. Selecteer het template dat je wil aanpassen in het Slider Control wizard dialoogvenster. Deze worksheet gebruikt de volgende slider:

ABW: slider template selected

7. Klik op de  [Extract] button. Een dialoogvenster verschijnt waarin je kan aangeven waar de bestanden worden bewaard.

SBW: Browse for extracted files folder

8. Selecteer de folder waar je de afbeeldingen wil opslaan, of klik  [Make New Folder] en klik [OK]. De afbeeldingen gebruikt in de slider control template worden bewaard in de geselecteerde map

SBW: template step with graphic slider selected

Stap 2: De uitgepakte afbeeldingen aanpassen

Je kan de afbeeldingen wijzigen naar believen. Wanneer je de hoogte van de horizontale afbeeldingen of de breedte van verticale balken wijzigt, moet je ook wijzigingen aanbrengen aan de slider buttons en de posities van de afbeeldingen. Om het eenvoudig te houden, passen we hier enkel de lengte van een slide balk aan.

1. Open een grafisch programma op je PC dat je gebruikt om afbeeldingen te bewerpen (deze worksheet gebruikt Paint)
  2. Open de afbeelding om te wijzigen. De namen van de horizontale slider afbeeldingen worden voorafgegaan door een "H", de verticale door een "V". In deze worksheet wijzigen we de horizontale balk afbeeldingen H_Bar_Fader.gif

Windows paint showing standard fader bar

3. Bewaar een kopie van de afbeelding onder een andere naam (bvb. H_Bar_Fader_2.gif).
  4. Doe de nodige aanpassingen. Verdubbel de lengte van de afbeelding in PaintSB - editing a bar graphic in Paint

Je kan de afbeelding dan kopieren en plakken om de nieuwe breedte op te vullen
    Dit is de enige wijziging die we doen in deze worksheet, maar je kan de afbeelding wijzigen zoals je zélf wil.

5. Bewaar de gewijzigde afbeelding
  6. Controleer of je de afbeelding van de slider knop moet aanpassen om te matchen met de nieuwe slider balk. Om deze te wijzigen, maak je een kopie van de button afbeelding (H_Button_Fader2.gif) alvorens wijzigingen aan te brengen.

Stap 3: De nieuwe afbeeldingen in een Slider Control gebruiken

1. Ga terug naar je vragenlijst in Snap
  2. Open de Slider Control wizard zoals hoger omschreven (indien hij niet nog open staat)
  3. Selecteer het template dat je wil wijzigen
  4. Klik op [Advanced]. Dit opent de Points on slider pagina van de Slider Control wizard. De punten in de vijfpunts template werden gedupliceerd om een tienpuntenschaal te maken, die overeenkomt met je vraag. De Snap code label kolom toont de code labels die gebruikt worden in de vragenlijst

SBW: applying a template to a ten point rating

5. Klik op deSBW: browse button toets naast de bovenste afbeelding om het Insert Image dialoogvenster te openen.

SBW: browse

6. Klik [Remove] en [OK] om de afbeelding te verwijderen, en het code label te tonen in plaats van de afbeelding.
  7. Herhaal dit voor alle andere afbeeldingen. Indien je geen afbeeldingen gebruikt, zorg er dan voor dat je een tekst label hebt voor elk punt, aangezien het zal getoond worden wanneer de respondent de slider over dat punt beweegt.
  8. De preview toont de slider, die de code labels zal tonen in plaats van de afbeeldingen. Verplaats de slider over de hele lengte van de balk, om te controleren dat je alle afbeeldingen hebt verwijderd.

SBW: preview of slider with ten points

Stap 4: gebruik de nieuwe slider afbeelding

1. Klik [Next>>] om de balk afbeelding te definiëren.

SBW: Choose a bar image step

2. Klik [Browse] om je gewijzigde afbeelding te vinden. Het preview scherm zal wijzigen om zo de langere balk te tonen.

SBW: long gray fader
    Indien je ook de slider button afbeelding wijzigde, klik dan 2x op [Next>>] om naar de  Slider pagina te gaan waar je de afbeelding voor de slider button kan instellen, en navigeer naar je afbeelding

SBW: button or slider image for slider bar

Stap 5: De code labels aligneren met de slider

Standaard worden de code labels in de ruimte links voor de afbeelding geplaatst. Ze staan hier wat hoog ten opzichte van de slider.

SBW: Very poor long fader

1. Vanop de Slider pagina in de Slider Control wizard, klik je 2x op [Next>>] tot op de pagina waar je de posities van de code labels kan bepalen.

SBW: code labels page with height ten

2. Stel de vertical space in op 10. De preview toont je de nieuwe positie van de code labels. Wijzig het nummer opnieuw indien nodig

SBW: code labels adjusted preview

3. Klik [Finish] om je wijzigingen te bewaren in de enquête. Je kan nu je nieuwe slider omzetten naar een nieuwe template door te klikken op  [Save As].