De NUM functie zet een logische waarde om naar een numerieke waarde. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een nummer wil toevoegen aan een ander nummer. Over het algemeen gebruik je NUM als volgt:

NUM (<logische waarde>)

Indien <logische waarde> TRUE is, dan geeft NUM 1 als resultaat

Indien <logische waarde> FALSE is, dan geeft NUM 0 als resultaat

Indien <logische waarde> ontbreekt (bvb er deed zich een fout voor) dan geeft NUM Error als resultaat

NUM kent een breed toepassingsgebied. Bijvoorbeeld: een wegingsfactor toepassen op een tabel op basis van het geslacht van de respondent

Male (SEX=1)

Female (SEX=2)

Dit zou je kunnen doen zonder een gewicht op te zetten, als volgt:

NUM (SEX=1) * 1.3 + NUM (SEX=2) * 1.5

Bovenstaande zou alle cases voor mannen wegen met een factor 1.3 en alle cases voor vrouwen wegen met een factor 1.5. Waar de waarde SEX ontbreekt worden niet meegenomen in de tabel.